Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023

Published by Tom on

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Hieronder vindt je alles wat je moet weten!

helmplicht snorfiets

Snorfietsers hebben een half jaar de tijd om een keuze te maken die past bij zijn of haar snorfiets. Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kun je een boete van €100 krijgen bij het niet dragen van een helm.

Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Snorfietser ongewijzigd op fietspad

Snorfietsers mogen nu op het fietspad rijden. Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op (daar geldt nu al helmplicht). En ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.

De keuze wat betreft je scooter

Wij krijgen nu veel de vraag: ‘ik wil hem om keuren naar brom, want waarom zou ik langzaam rijden’. Deze strekking is niet helemaal juist, je moet eigenlijk na gaan welke routes je denkt te gaan rijden. Rij je bijvoorbeeld veel in de stad? Dan sta je met een bromscooter voor het rode stoplicht te wachten tussen de auto’s. Terwijl je met een snorscooter de groene golf van de fietspaden geniet. Veelal ben je dus in de steden sneller met de snorscooter dan de bromscooter. Rij je in het buiten gebied dan is de bromscooter uiteraard de betere optie!

Dus ons advies is:

  • Rij je veel in de stad of binnen de bebouwde kom, pak je de snorscooter
  • Rij je veel langere afstanden en veelal buiten de bebouwde kom, pak je de bromscooter

Ben je opzoek naar een helm?

Wij gaan een gedeelte van onze showroom omtoveren en vol zetten met helmen! Zowel de scooterhelm als de speed-pedelec-helmen gaan wij ruim op voorraad nemen. Dus de keuze is reuze, wel zeggen wij: ‘Wees op tijd’.

Categories: Uncategorized